Тишината е полезна за нас, защото...

Нашето ежедневие е изпълнено с много шум. Той ни преследва където и да отидем - в метрото, в магазина, на работа, на улицата.

В един момент дори разговорите, трафика около нас или силната музика престават да ни правят впечатление

Факт е обаче, че всеки от нас има нужда от малко тишина, пише BrightSide. Тя не е просто привилегия, а необходимост за организма ми, за да бъдем щастливи и здрави. Ето какво казва науката по въпроса.   


Тишината спомага за регенерирането на мозъчните клетки 

Два часа на ден са достатъчни, за да спомогнат за образуването на нови клетки в хипокампуса. Това е частта от мозъка, която отговаря за нашата дълготрайна памет за места, хора, събития, емоции и други факти.

Ставаме по-изобретателни 

Дори когати си почиваме, мозъкът ни продължава да е активен. През това време той обработва и приема информацията, получена по време на деня. Когато този процес върви добре, в отсъствието на какъвто и да било шум или друга намеса, мозъкът интегрира емоции и спомени и предизвиква въображението ни. В резултат на това, ставаме по-креативни и отворени към света.   

Намалява стреса и напрежението 

Научно доказан факт е, че постоянният шум влияе зле на мозъка ни и повишава нивото на стрес. Тишината обаче има точно обратния ефект. Учени, проследили промените в кръвното налягане и кръвообращението, стигат до заключението, че две минути на тихо място са по-ефективни за организма от слушането на релаксираща музика.  

 Съхранява психиката ни   

Работата в шумна обстановка е по-трудна и изморителна. Бързо губите концентрация, разсейвате се от странични разговори, което води до намаляване на ефикасността и мотивацията ви. Проучвания показват, че деца, които живеят или ходят на училище в близост до оживени улици или железопътни релси, имат по-лоши резултати в четенето и ученето на езици от тези, които пребивават на тихи и спокойни места. Освен това в минутите на тишина и почивка, мозъкът може да възстанови това, което е загубил вследствие на шумовото замърсяване.


  (0)   Коментар