1000 години затвор скоро ще се излежават за 8 часа

Технологиите са една нова и изключително интересна територия, която се разраства все повече в нашия живот. Ние буквално сме в техен плен и те постоянно взимат част от нас. Освен да ни взимат, те обаче могат да ни дават, тъй като ни улесняват с пъти живота ни, както и ни предоставят почти безгранично поле за усъвършенстване и реализиране.

Освен всичко това, технологиите са напът и да ни дадат време и живот.

Да, колкото и да ви звучи абсурдно, съвсем скоро се очаква благодарение на развитието на технологиите да успеем да контролираме времето. Всъщност контрола няма да е пряко върху времето, тъй като то е неопределимо понятие, но пък учени ще се опитат да въздействат на мозъка ни, така че той да възприема по-различен начин времето.
 
Същността на проекта е да се намери такава биотехнология, която да успее да измами ума на затворниците относно времето, за да може успешно да създаде илюзията, че те са излежали 1000 годишна присъда, а всъщност да им бъдат отнети само 8 часа от живота.
 
Технологията със сигурност провокира доста въпроси, но като цяло реализирането и ще донесе изключително много ползи за човечеството, тъй като на всеки престъпник ще бъде даден нов шанс, като същевременно няма да се пренебрегне момента с наказанието, което да го накара да осъзнае грешката си.
 
Освен множеството ползи от страна на хуманността и вярата в силата и добротата на човека, развитието в биотехнологиите на практика ще намали голяма част от разходите на държавите за поддръжката на затвори и осигуряването на необходимите условия за живот на престъпниците.
 
Вместо затворниците да бездействат през времето, в което трябва да излежават присъдата си, тяхното съзнание ще бъде излъгано и ефекта ще е същият, но като допълнение остатъчното време след онези необходими 8 часа, ще даде възможност на всеки един от тях да си намери работа и да заеме прилежащото му място в обществото.
 
Идеята определено има потенциал, макар все още да е само на концепционално ниво. За сега най-реализируемият на пръв поглед начин за осъществяването й са изработването на специални лекарства, които да накарат ума на пациента да мисли, че времето минава по-бавно.
 
Този начин отново провокира въпроса до колко ще е хуманна тази постъпка и няма ли да доведе до психически разстройства и проблеми, но с оглед на алтернативата за излежаване на присъдата в реално време, което може да донесе същите щети, то новата технология е далеч по-добрия вариант.


  (0)   Коментар