14 от най-големите неща на планетата Земя

Някога над света са властвали същества, които са били много по-големи от нас. Те са били истински праисторически гиганти, чиито чутовни размери е трудно да си представим в съвременния свят.

Но дори днес природата може да ни изненада със своите огромни творения.

Да се запознаем с някои от най-големите неща, които са съществували по Земята. Някои от тях се срещат и в наши дни.

Секвоя. Секвоята е истински гигант сред дърветата – достига до 145 м височина и обиколка при основата на стъблото до 15 м. Пет от десетте най-големи дървета по обем на планетата се намират в "Гигантската гора" - Национален парк на Секвоята, САЩ. Най-голямото дърво в света – “Генерал Шърман”, е с размери 11,1 м в диаметър. Неговият обем е 1487 кубически метра.

Амфицелия. Това е най-голямото животно, живяло някога на Земята. Тези тревоядни динозаври са живели преди  145-161 млн. години. Един прешлен на амфицелия е с дължина 2,5 метра.

Джакфрут. Джакфрут (индийско хлебно дърво) е най-големият ядивен плод, растящ на дърво. Заради отличните си хранителни качества и ниската цена в Индия е наричан „хлябът на бедните”. Той може да достигне 34 кг и големина колкото човешка глава. Две-три дървета могат да изхранват цяло семейство в продължение на няколко години.

Титанобоа. Titanoboa cerrejonensis е изчезнал вид змия, единствен от рода Титанобои (Titanoboa). Живяла е преди около 60-58 млн. години по времето на палеоцена, около 10 млн. години след изчезването на динозаврите.

Това е най-голямата, най-дългата и най-тежката змия, откривана някога. Чрез сравняване на размера и формата на нейните гръбначни прешлени с тези на най-големите змии в днешно време, специалистите изчисляват, че гигантската боа е достигала максимална дължина от 12-15 м и тегло около 1135 кг.

Райската пещера. Една от пещерите в националния парк „Фонг Нха-Ке Банг“ във Виетнам се смята за най-голямата и най-красивата в света. Най-голямата зала в нея е над 5 км дълга, 200 м висока и 150 м широка.

Рафлезия арнолди. Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) е вид паразитно и хищно растение от род Рафлезия. Известно е с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Разпространено е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео. Диаметърът на цвета на рафлезия достига до над 1 м, а теглото му — 10 — 15 кг.

Гигантски ирландски лос. Известен е като ирландски лос или гигантски елен, нo както и да го наричаме, това огромно и грациозно създание, живяло през Ледената епоха, е най-големият съществувал на планетата ни елен. На ръст около 2.1 м при раменете, той е носил огромни, разклонени рога, достигащи до 3.65 м разстояние между върховете им! Те са били изключително тежки – до 40 кг.

Медената гъба. Оказва се, че световният рекорд за най-голям жив организъм на Земята принадлежи на нещо не чак толкова впечатляващо на външен вид. И това е т.нар. медена гъба, родственик на пънчушката, която живее в Сините планини на Орегон. Този впечатляващ организъм окупира внушителните 2400 акра почва – площ, голяма колкото 1665 футболни стадиона. Гъбата е част от вида Armillaria. Тези паразитни организми колонизират и убиват най-различни дървета и дървесни растения. Това им е спечелило прякора „кошмарът на градинарите“. Някои видове обаче не са чак толкова вредни, колкото други.

Merostomes. Това са били най-големите (известни на човечеството) членестоноги. Достигали са до 2,5 м дължина и са живели преди  248-510 млн. години.

Големият бариерен риф. Големият бариерен риф може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Рифът поддържа голямо биоразнообразие и е включен в Списъка на световното наследство през 1981 година. Си Ен Ен го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света, а Куинсландският национален тръст го определя като емблема на щата Куинсланд. Съставен е от над 2900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2300 км и площ около 344 400 км².

Гигантска късомуцунеста мечка. Късомуцунестата мечка (Arctodus simus) е гигантска мечка, живяла преди 10 хил. години. Тя е била по-голяма от съвременната мечка гризли. Хранила се е с мърша, защото ѝ е било трудно да убива плячката си. Ако се съди по намерените скелети днес, тя е била висока от 1,5 до 1,8 м, а изправена е достигала до 3,5 м. Тежала е 600 кг, а най-големите екземпляри са достигали 1136 кг. Имала е силно изразен полов диморфизъм.

Гигантопитек. Гигантопитекът е бил най-големият примат. Живял е преди около 1 млн. години. Трудно е да се направят каквито и да било сигурни заключения на базата на археологическите разкопки до момента. Смята се обаче, че е бил 4 м висок, тежал е 550 кг и се е хранил предимно с бамбук.

Quetzalcoatlus. Този вид е живял преди 66-68 млн. години. Бил е най-големият птерозавър и най-голямото летящо животно в историята на Земята. Размахът на крилете му е бил 12-15 м. Хранил се е с малки сухоземни животни.

Син кит. Синият кит е най-големият кит, най-голямото съвременно животно и може би най-голямото от всички животни, живели някога на Земята. Дължината му е 33 м, а теглото му надвишава 200 тона. Може да изяде до 40 млн. малки ракообразни на денонощие.


  (0)   Коментар