4 лъжи за алкохола, в които всички вярват

Има много митове за полезните ефекти от алкохола, но тук ще прочетете 4-те от тях, в които всички вярват. Абсолютно напразно!

Ето и подробностите ...

Антидепресант

50 мл. качествен концентрат помагат на човек да се развесели, доколкото спиртът стимулира засилено отделяне на един от хормоните на щастието допамин. Но, в същото време алкохолът се явява и силен депресант: едно препиване опустошава психофизическите граници на организма до такава степен, че за пълното им възстановяване са нужни поне две седмици.

Алкохолът помага при безсъние

Американците дотолкова вярват в този мит, че дори са му измислили специално име, nightcap /нощна шапчица/. Но и у нас не са малко любителите на наздравицата „Пийни едно, да спиш по-добре!”. Алкохолът действително помага на човек да заспи по-бързо, но впоследствие, метаболитното преработване и разлагане на "приспивателното" потиска фазата на бързия сън и така пречи на пълноценния отдих.

Регулира кръвното

Тази народна рецепта за здраве е любима на цял свят. Мнозина вярват в обяснението, че алкохолът действа съдоразширяващо и оттам, понижава и високото кръвно. Всъщност той отслабва тонуса на стените на съдовете, но в същото време учестява сърцебиенето. Така, обемът на кръвта, изтласквана от сърцето се увеличава, а това води до повишаване на кръвното.

Да пиеш много и да не те хваща е признак на здраве

Звучи, разбира се, логично: след като големи количества спирт не ти вредят, значи организмът ти е напълно здрав. Медиците наричат тази „суперспособност” толерантност към спирта, което означава втори стадий на алкохолизъм. Така че, победите в съревнования за надпиване не са повод за гордост, а сериозен повод за размисъл  и промяна в начина на живот.

Източник: dnpmag.com


  (0)   Коментар