5 изобретения, за които не подозираш, че са китайски

Светът е разнообразен и шарен, винаги ни изненадва с любопитни факти, за които дори не подозираме. Всъщност има много изобретения, които ползваме ежедневно, а не се замисляме как и къде са се появили на бял свят. Сега ще ти представим няколко изобретения, за които дори не подозираш, че са китайски. Кои са те?

Нека ги разгледаме ...

Компас. Вероятно не знаеш, но компасът е изобретен в Китай. По времето на династията Хан компасът е бил от желязо. Тогава е използван за да предсказва бъдещето. Древните китайци са затопляли метален предмет, потопен във вода. По-късно те са изобретили първите компаси, които са показвали посоките на света. Първоначално компасът е определял само южната посока, защото китайците я смятали за най-важна.
 
Приборите за хранене. Не се замисляш как са изобретени приборите, макар да ги ползваш по няколко пъти всеки ден? Всъщност китайците са изобретили клечките за хранене. Учудващо, но по-късно те са измислили и вилицата, която се е ползвала само от висшето общество.
 
Книжните пари. В началото парите са били само от метал. Едва през VII век се появяват книжните пари, които са били невероятно удобство. На търговците вече не им се е налагало да носят големи количества от тежките монети. Хартиените пари са се появили, заради недостиг на монети и бързо са добили популярност.
 
Барут. Той е открит съвсем случайно от китайски алхимици. Докато те са се опитвали да намерят рецепта за безсмъртие, създали барут. Отначало барутът съдържал калиев нитрат, дървесни въглища и сяра, а съставът му бил описан през 1044 година. Отначало ценното вещество е използвано за сигнални ракети и фойерверки, а едва по-късно за военни цели.
 
Менюто в ресторантите. Във всяко заведение, което посещаваш, ти дават меню, нали? А замисляш ли се чия е била идеята за това полезно изобретение? Всъщност трябва да благодарим на китайците, защото на тях първо им е хрумнало да опишат ястията си на хартия. Търговците пътували много и не били запознати добре с ястията на отделните региони. Затова готвачите решили да описват храната, за да могат техните клиенти да имат по-ясна представа какво ще консумират. След това менюто бързо добило популярност.


  (0)   Коментар