Иджен - индонезийският вулкан, който бълва синя лава

Индонезийският остров Ява е дом на интересен природен феномен. Това е вулканът Иджен!

Този вулкан е феноменален с това, че от него изригва синя лава.

Вулканът Иджен, чиято височина е 2386 м, всъщност е част от група стратовулкани. Самият Иджен е известен като най-голямото киселинно езеро в света и е част от националния парк Кавах Иджен в Индонезия.

Кратерът, който е запълнен с вода, има диаметър над 720 м и дълбочина над 200 м. От стените му проникват серни газове и се наслагват като дебела кора. Местните хора я стържат на ръка и я транспортират към долината. Синият пламък, който се намира в центъра на вулкана, е резултат от горяща сяра, чиято температура може да достигне до 600 градуса по Целзий, а пламъците - до пет метра височина. „Син пламък” на Източна Ява е най-голямото подобно природно явление в целия свят.

Вулканът е активен и през юли 2012 г. правителството в страната настоя местното население и туристите да бъдат особено бдителни. Въпреки това повече от 200 миньори ежедневно работят в кратера сред токсичните изпарения.В най-голямата мина за сяра в Индонезия добивът е ръчен. Работниците къртят кондензиралата и изстинала сяра от фумаролите и с товар от 80-100 кг се отправят по стръмната пътека нагоре към ръба на кратера. След това ги очакват още 3 км слизане до мястото, където сярата се претопява и подготвя за транспортиране.

Фумаролите бълват стотици кубически метри серен диоксид и при неблагоприятен вятър и влажност, атмосферата на дъното на кратера представлява задушлив аерозол от сериста киселина. На моменти те обгръща гъста млечнобяла мъгла. По кожата си усещаш горещия полъх от недрата, очите смъдят и сълзят, кашлицата раздира дробовете ти и не смееш да направиш крачка между канарите, защото виждаш не по-далеч от обувките си.


  (0)   Коментар