Интересни факти за миражите!

Миражът е мистериозен природен феномен, който намери своето научно обяснение едва наскоро. В миналото миражите са служели за основа на много митове и легенди за невероятни градове в небето или мистични оазиси в сухата пустиня.

Ето няколко любопитни факти за миража:

1. Миражът е природно атмосферно оптично явление и възниква, когато слънчевите лъчи се пречупват различно поради различната плътност и различната температура на слоевете въздух. Представлява отражение на небето (което изглежда като вода на шосето) или на отдалечени предмети.

2. Фата Моргана не е синоним на думата "мираж", а само една от нейните разновидности. Моргана е митологична фея, живееща според преданието, на морското дъно и примамваща пътешествениците с призрачни видения. Така се нарича рядко срещаното сложно оптично явление от няколко форми на миражи, при които отдалечени обекти се виждат многократно и с разнообразни изкривявания. 

3. Миражи се появяват не само върху горещи повърхности, но и върху студени, но първите са по-чести.

4. Когато се появи в студено време, миражът позволява да видите местоположението на далечни обекти на самия хоризонт.

5. Произходът на легендите за "летящите кораби" в ерата на ветроходното корабоплаване се корени в миража.

6. Има и много редки триизмерни миражи, когато човек може да види себе си отблизо. Такива миражи могат да възникнат, ако въздухът е наситен с водна пара.

7. Древните египтяни вярвали, че миражите са призраците на обекти и места, които някога са съществували наистина, но вече са изчезнали.

8. Най-ярки и ясни миражи са регистрирани в американския щат Аляска.

9. Най-сложният мираж се вижда най-рядко - движеща се Фата Моргана.

10. Най-обичайните миражи, на затоплените от слънцето асфалтови пътища, е виждал всеки.

11. В Северна Африка, в пустинята Ерг Ал-Рави, миражите са съсипали много пътешественици, показвайки им "оазиси", които визуално, изглежда че се намират само на няколко километра, а в действителност са на разстояние повече от 500 км.

12. Има документирани доказателства, които свидетелстват, че цели групи от хора са наблюдавали огромни и сложни миражите под формата на цели градове в небето.

13. В Русия миражи често се появяват над езерото Байкал.

14. В японския крайбрежен град Уоцу, също от време навреме се наблюдават миражи, при които крайбрежните домове изглеждат, сякаш се носят над водата.

15. Мираж може да бъде създаден и изкуствено.


  (0)   Коментар