Изоставени места, от които ще ви побият тръпки

Когато пътуваме, обикновено попадаме на места, кипящи от живот. Шумни градове, китни селца, пъстри почивни комплекси. В последните години има тенденция на туристите да се предлагат по-усамотени и спокойни кътчета за отдих. Причините са различни, а най-често и неизвестни. Всяко едно от тези мистични места крие своя специална история. От някои от тях ни побиват тръпки, други ни изпълват с благоговение. Нека ги разгледаме!

Централна гара, Мичиган, Детройт

Тази сграда е била построена през 1913 г. и по онова време е била най-високата жп гара в света. През 1988 г. спира да функционира, но две години по-късно е отворена за туристи. Само след няколко месеца тя е затворена окончателно поради многобройните актове на вандализъм.

Корабът „SS Америка“

Красива и внушителна гледка, нали? През 1941 г. този кораб е пуснат в експлоатация като военен транспорт и е преименуван на „USS West Point“. В края на Втората световна става пътнически. През 1980 г. нов собственик иска да го превърне в затвор. През 1994 г. презокеанският лайнер плава в гръмотевична буря в Атлантическия океан и се разбива в близост до крайбрежието на Фуертевентура (остров от архипелага на Канарските острови). Екипажът на борда е спасен от хеликоптер.

Припят, Украйна

Припят е най-близкият град (на 3 км) до АЕЦ „Чернобил”. На 27 април 1986 г. по високоговорителите на град Припят звучи съобщение, известяващо хората за аварията и че ще бъде извършена временна евакуация на жителите. Днес градът е своеобразен музей на последните години на Съветската епоха. Всички жилищни блокове, училища, болници са изоставени. Изследователи твърдят, че градът и околните райони няма да бъдат годни за обитаване в продължение на векове. Учени твърдят, че са необходими 900 години, за да се разпаднат едни от най-опасните радиоактивни елементи.

Военна болница ''Белиц - Хайлщатен'', Германия

Тази болница е издигната през 20 век, за да приема многобройните пациенти с туберкулоза. По време на Първата и Втората световна война тя става военна и в нея се лекуват много войници от германската армия.

Казват, че Адолф Хитлер е един от пациентите. Той се е лекувал на млади години в нея заради травма на бедрото.

Този великолепен неоготически замък е построен през 1866 г. от английски архитект.

Семейство живее в него до Втората световна война. След това сградата е отнета и предоставена за децата на служителите от Белгийските железопътни линии.

Замъкът „Миранда“ , Белгия

Замъкът е пуст и напълно изоставен от 1991 г. насам. Разходите за поддръжката му са твърде големи и търсенето на инвеститори се проваля . Ако мястото ви се струва познато, то не се лъжете. Тук са заснети части от култовия американски сериал "Ханибал".

Изоставена електроцентрала, Шарлероа, Белгия

През 2006 г. „Грийнпийс" отправи редица отрицателни изказвания относно тази електроцентрала. В доклад се твърди, че там има масово изпускане на въглероден диоксид.

Колманскоп, Намибия

Някога Колманскоп е бил изпълен с живот. В този миньорски град за диаманти, разположен в пустинята Намиб, на юг от Намибия, са живели около 1000 души. Тук е имало бална зала, болница и дори боулинг.

През 1954 г. обаче това място е изоставено изцяло.


  (0)   Коментар