Как райетата на зебрите действат като биологичен климатик?

Зебрите определено имат доста интересна окраска. Дали е случайно или тези ленти им служат за нещо? Учените наскоро установили, че окраската на зебрите поглъщат и отразяват топлината, като създават нещо като биологичен климатик

Те направили сравнение между окраската на зебрите от 16 различни местообитания и изучили техните условия на живот.

Учените взели под внимание климата, флората, присъствието на лъвове и на хапещи мухи и установили, че има тясна връзка между температурата и шарките на тези животни.
 
Черно-белите ивици поглъщат и отразяват топлината, като по този начин създават охлаждащо въздушно течение. Зебрите, които живеят на по-топло, имат най-много райета, а тези в тропиците притежават най-тъмни ивици. Със своите шарки те регулират своята телесна температура.
 
Доскоро се смяташе, че райетата на зебрите са предназначени да объркват лъвовете. Когато стадото е в движение, то поражда „зрителни ефекти“, които объркват естествените им врагове. Според учените, ако тази теория е вярна, следва да има повече лъвове в районите, където зебрите имат по-малко шарки. Това обаче не е така.
 
Също така райетата не предпазват от ухапвания на мухи, каквито предложения също имаше. Явно те им служат като климатик, което не е никак малко.


  (0)   Коментар