Континентите бавно се събират в нов ... суперконтинент!

Съвременното човечество живее в зората на един масивен геологически процес, който ще доведе до образуването на един суперконтинент, който учените са нарекли условно Амазия.

Теорията за сливането на настоящите континенти припомни отново доктор Чжън-Сян Ли от университета Къртин, разположен в град Перт, Австралия.

Според известния геолог земетресението в Непал е ясен знак, че процесът е в ход и тепърва можем да станем свидетели на подобни мащабни и разрушителни катаклизми.

Австралийският учен дълго време е правил проучвания в Непал. В хималайската страна той е изучавал сблъсъка между Индийската и Евразийската плоча. Д-р Ли разказва, че всяка година субконтинетнтът Индия се придвижва с няколко сантиметра на север към Азия. Точно и това е основната причина за тектоничната дейност в региона, която в последните години взе хиляди човешки жертви.

Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно, съобщава още ученият. Като краен резултат от мащабния процес е неизбежният сблъсък между Америка с Евразия, както и на Австралия с Индия и Азия.

Ще изминат десетки милиони, дори стотици милиони години, преди новият суперконтинент да се формира напълно, заяви Ли пред вестник Сидни морнинг хералд. Теорията за образуването на Амазия е от преди повече от пет десетилетия. Новите технологии обаче позволяват днес да се следят процесите на практика, докато само преди няколко години това бе само теория.

Въпреки че научната общност вече е убедена, че след няколко милиона години континентите ще се обединят в един суперконтинент, все още между различните групи избухват спорове къде точно ще бъде неговият център.

Докато единият лагер смята, че центърът на Амазия ще бъде Африка, другите застават около тезата, че център на земната твърд ще бъде Северният полюс.

Според последно проучване най-скоро от геологична гледна точка Северна и Южна Америка ще се слеят, а Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат. След това Азия ще се слее с обединените Америки. Това според анализа ще се случи след 50 до 200 милиона години.


  (0)   Коментар