На прага на биологична революция: хора хилядолетници

Съвременната биологична наука е на прага на революция по отношение на вечния човешки стремеж към безсмъртие. Огромен брой изследователи смятат, че първият човек, който ще доживее до 1000 години, вече се е появил на белия свят. Учените са на мнение, че бързото развитие на генетиката ще позволи да се измисли метод, който да остави хората вечно млади.

Най-голям дял в развитието на този клон на биологията има геронтологът Обри де Грей.

Той е основател на изследователската фондация Стратегии за проектирано незначително стареене. Компанията неслучайно е базирана в меката на киното Лос Анджелис, Калифорния, където манията по вечна младост е повсеместна.

Основната посока на изследване на фондацията към момента е да смекчи последствията за човешкото тяло, идващи със стареенето. Въпреки че крайната цел е остаряването да бъде спряно напълно, засега учените на работят по този проблем.

Обри де Грей разказва пред медицинското списание Мадърхуд, че шансът вече да се е родил човекът, чийто организъм не старее и не страда от заболявания, съпроводени от старостта, се равнява на 80 процента.

Де Грей разработва специално лечение срещу старост, в което клетките, които вече не се делят, биват убивани. С това в тялото се освобождават нови клетки, които са жизнеспособни и могат да се делят. Така тъканта остава млада.


  (0)   Коментар