Немци изграждат LTE мрежи на ... Луната

Скоро ще може да провеждате обаждания и да влизате в интернет от нашия естествен спътник... стига да се намирате там.

Part Time Scientists, млада компания от Германия, планира да изгради базова LTE станция на Луната през следващата година.

Това ще позволи на луноходите да обменят данни със Земята не пряко, а чрез базовата станция, което се счита за по-енергийноефективно, предава technews.bg.

Немският стартъп вече е сключил договор с компанията SpaceX, чиято ракета-носител Falcon 9 ще достави в геостационарна орбита космическия кораб Alina с LTE станция на борда, който след това ще кацне самостоятелно на Луната.

Два лунохода Audi Lunar Quattro ще се отделят от Alina, за да се отправят към мястото за кацане на Apollo 17, съобщи Space.com.

Part Time Scientists има и поддръжка от оператора Vodafone за изграждане на LTE инфраструктура на земния спътник. Alina, бидейки LTE станция, ще получава видео данни от двата лунохода с възможности на мобилни телефони и ще ги изпраща на Земята. Наличието на базова LTE станция на Луната обещава икономии на време и пари, а освен това ще повиши качеството на връзката с луноходите.

Part Time Scientists се очертава като първият частен стартъп с мисия на Луната. Екипът на компанията планира да изгради постоянна LTE мрежа на Луната, която ще играе важна роля при по-нататъшното изучаване на земния спътник.

Разработчиците от немския стартъп не очакват тяхното оборудване да устои дълго на ниските температури нощем на Луната. Но те ще използват данните от първата мисия през 2018 г., за да подготвят изграждането на устойчива телекомуникационна инфраструктура със следващите мисии, първата от които е планирана през 2020 г.


  (0)   Коментар