Няколко интересни факта за храненето

Мислиш си, че имаш свободна воля? Че преяждаш само когато е вкусно или си много, много гладен/на? Всъщност това са последните две неща, които имат значение! Какви количества изяждаш зависи от това, дали виждаш храната и колко лесно я поглъщаш. Според проучване, направено в САЩ, много зависи какво ни заобикаля и какво се случва около нас.

Сега ще ти споделим няколко интересни факта, върху които със сигурност не сте се замисляли

  • Размерът има значение: При този тест на зрителите в киносалон безплатно се раздават пуканки - половината получават големи кутии, а останалите - малки. Уловката е в това. че пуканките са направени преди пет дни и имат лош вкус. В началото на филма зрителите ги опитват и не ги харесват, но щом се заредят екшън сцените и градусът на напрежението се повиши, шепа подир шепа пуканките изчезват. В края на филма изследователите събират остатъците от пуканките и претеглят количествата. Оказва се, че хората, получили големите кутии с пуканки, са изяли 173 калории повече от другите. Това са 21 шепи повече, при това от застояли пуканки! Затова винаги си вземайте малки опаковки с храна, особено ако ще я консумирате, докато се занимавате с нещо друго.
  • Мисълта и ситостта са свързани: По-здрави ли са японците? Американците разчитат на външни фактори, за да спрат с яденето: като например има ли още храна в чинията, продължават ли да се хранят другите хора на масата, има ли десерт. Когато се нахранят, казват: „Натъпках се". Хората от Окинава се хранят с мисъл за храната и с пълноценна наслада от нея. Когато са приели достатъчно храна, те казват: „Вече не съм гладен", основавайки се на вътрешното си усещане. Винаги си сипвайте само една порция.
  • Стомахът не може да брои. Две групи мъже гледат финалния мач за Суперкупата по американски футбол. Учените им сервират вкусни панирани пилешки крилца. На едната група чинийките с костите от изядените крилца не се отсервират. На другата се почистват и подменят с нови периодично. Познайте коя група изяжда повече крилца? Разбира се, мъжете, които не виждат останките от пиршеството, изяждат 30% повече крилца.
  • Големи опаковки - големи дози: Както знаем, колкото е по- голям един предмет, толкова е по-трудно да преценим размерите му. Изследователи заключават: колкото по-голяма е бутилката с безалкохолно, толкова повече си наливаме, колкото по-голям е супникът, толкова повече ще сипем в чиниите на масата. Използвайте малки бутилки, тенджери, чаши и чинии, за да бъде и изборът ви съразмерен.
  • Феноменът пълно-празно. Изследвайки реакцията на студенти към храна, сервирана в различни по размер чинии, учените откриват, че когато преценяваме дали сме сипали достатъчно в чинията, за ориентир използваме празните участъци, а не затрупаните с ястие. Колкото повече празно място е останало в чинията, толкова по-малко ни изглежда храната в нея и това поражда желание да я допълним.
  • Видимото става привлекателно: В голяма офис сграда секретарките получили чудесен подарък за Св. Валентин - купичка с похлупаче, пълна с шоколадови бонбони, С една малка разлика - секретарките, които получили прозрачни купички, изяли средно 70% повече от онези, чиито бонбони били скрити от очите. Дори само мисълта за храна, точно като при кучето на Павлов, може да предизвика физиологичен глад, тъй като нужните за хра­носмилане ензими и хормони се отделят, преди да сме посегнали към храната. Заедно дебелеем повече: Една от големите радости в живота е да споделим вкусната храна с любимите си хора. За съжаление разговорът и емоциите ни пречат да контролираме количествата храна, която приемаме. Учените са изчислили, че с още един човек в компанията ядем с 35% повече, а с повече от 6 души - до 90% повече, отколкото когато сме сами.

  •   (0)   Коментар