Пуснаха първия в света трамвай без релси

В китайския град Чжучжоу се появи първия в света трамвай, който може да се придвижва в града като автобус. Машината ще развива максимална скорост от 70 км/ч и ще побира от 300 до 500 души.

ART (Autonous Rail Rapid Transit) изглежда като нещо средно между влак и автобус.

Футуристичният трамвай притежава гумени колела вместо стоманени колела и затова може да се придвижва по обичайни градски пътища, като при това може да коригира маршрута си с помощта на навигатор и специални датчици. Дължината на новия вид транспорт е 30 метра, което позволява да се поставят три вагона за около 500 души. ART е напълно електрически и трябва периодично да се зарежда. Зареждане за 10 минути позволява да се движи 25 километра.   Вътрешността на транспортното средство е просторна и е оборудвана със седящи места и е удобно също така и за хора с колички и багаж. Трамваят ще се движи почти безшумно, без да създава допълнителен шум по китайските пътища. Според думите на първите жители на китайския град, които са успели да се повозят на ART, усещането е сякаш се возят на наземно метро. 

Новият вид трамвай се планира да започне да превозва ежедневно пътници в провинция Хунан още в началото на следващата 2018 година. Властите уверяват, че пътуването с него ще бъде напълно безплатно.


  (0)   Коментар