Топ 10 на невъобразимите географски чудеса

Природата е нещо уникално. Образуванията, които ще ви представим, говорят повече от красноречиво за нестихващата и мощ и способности.

Разберете кои попадат в Топ 10

 • Шоколадовите хълмове във Филипините. Представляват общо 1268 конусообразни хълмове с перфектни линии и еднакви размери. Намират в близост до Бохол, Филипините и се разполагат на повече от 50 кв.км. Тази уникална геоложка формация се е формирана от подокеански вулканични образувания
 • Вълната на границата между Аризона и Юта. Това невъобразимо географско чудо на САЩ представлява пясъчна дюна на възраст от 190 милиона години. С годините те са се превърнали в красиво скално образувание. Достъпът до тях е изключително труден. За да бъдат достигнати, трябва да ходите около три часа през силно пресечена местност.
 • Вълнистата скала в Австралия. Това естествено скално образувание се намира в западната част на Австралия. Нарича се вълна, тъй като е оформен като високото пречупване на океанските вълни. Интересното е, че скалата е невъзможна за фотографиране, тъй като подпорната ѝ стена закрива долната половина.
 • Каньонът на антилопата в Аризона, САЩ. Двете отделни каньонови секции се преплитат в общо било. Той заема голяма площ върху земите на индианците Навахо и е популярна дестинация за фотографи от цял свят.
 • Портата на ада в Туркменистан. Намира се в близост до град Дарваз. Преди 35 години на това място геолози сондират за природен газ. Изведнъж в земята зейва гигантска кухина, която поглъща всичката екипировка и оборудване на екипа. Тъй като пещерата е пълна с газ, местните решават да я запалят, за да не причини масови отравяния. Оттогава до ден днешен в кухината бушува незагасващ огън, който осветява нощта.
 • Синята дупка в Белиз. Великата синя дупка всъщност е част от бариерната риф система, с почти перфектна кръгла форма. Дълбока е 145 метра, което е причина за наситено синия и цвят. 
 • Пътят на гигантите в Северна Ирландия. Този т.нар. път е образуван от вулканично изригване през древността. Повечето от колоните са шестоъгълни, като някои са с четири, пет, седем и осем страни. Невероятната забележителност се формира от 40 000 взаимно заключващи се базалтови колони. Тази е четвъртата по величие забележителност във Великобритания.
 • Окото на Сахара в Мавритания. Това грандиозно земно образувание е един от обектите, които без проблем могат да се наблюдават от космоса без уреди и с просто око. То е с диаметър 30 мили и се намира в югозападната част на пустинята Сахара. Получено е в резултат на ерозия. Въпреки това причината за кръговата му форма е загадка.
 • Пещерата на синьото езеро в Бразилия. Синьото езеро е формирано от сталактити и сталагмити. Представлява пещера, богата на геоложки формации. Най-голям интерес обаче предизвиква дълбоката синя вода на вътрешния басейн. Регионът Мато Гросо до Сул, в който се намира Синьото езеро, е известен с множество красиви подземни езера. Пещерата на Синьото езеро обаче е несравнима по прелест в световен мащаб.
 • Кристалната пещера на гигантите в Мексико. Пещерата е открита случайно в мексиканска мина в щата Чиуауа. В нея се намират кристали с невероятна структура, формирани по естествен начин и затворени в скалите за хиляди години.
 • За разлика от останалите подобни форми, тези се отличават с невероятни форми и цветове, предизвикващи безброй асоциации във въображението на посетителите.


    (0)   Коментар