Учени съветват как е най-добре да сложим край на връзката

Учени от университета ''Бригам Йънг'' съветват как най-безболезнено да се разделим с партньора - това трябва да стане директно, без заобикалки.

Неприятният момент за известяване на раздялата не трябва да се отлага във времето.

По думите на изследователите Алън Манинг и Никол Амар откровеното излагане на нещата е най-малко обидно за отсрещната страна.

Ако все пак не искаме веднага да пристъпим към темата, един "буфер" от няколко секунди е напълно достатъчен. Той е нужен в определени ситуации, за да се разбере, че ще се съобщи нещо неприятно.

"Непосредственото "Искам да се разделим" може да изглежда прекалено прямо. Поради тази причина "буферът" - "Искам да си поговорим" преди това е напълно достатъчен.

"Ако вашата къща гори, вие просто искате това да се знае и да я напуснете по най-бързия начин", изтъква Манинг.

В хода на експериментите 145 участници получили различни сценарии за "лоши новини". За всеки от тях им били предложени два варианта на развитие на събитията. След това събеседниците били помолени да оценят доколко съобщенията са били ясни, тактични, прями, честни, конкретни и уместни.

Доброволците трябвало да оценят коя от тези характеристики най-много им допада. Повечето от участниците дали най-високи оценки на яснотата и прямотата.


  (0)   Коментар