Учени създадоха паяжини от графен, способни да уловят самолет

Идеята за необикновения експеримент принадлежи на иноватори от университета в Тренто. Графенът е най-здравият познат в природата материал. Всъщност той представлява модифициран въглерод, който е дебел едва един атом. Заради изумителните си свойства той се използва в редица сфери на човешката дейност. Вдъхновени от прецизността на паяците, учените решили да създадат свръхздрава паяжина, която би могла да намери приложение във военната и гражданската промишлености.

Те провели серия от експерименти с паяци от вида сенокосци (лат. Pholcidae)

Разделили членестоногите в две групи, които обработили с различни елементи. Едната група била напръскана със смес от вода и графенови частици с диаметър от 200 до 300 нанометра. Друга група била обработена по подобен начин, но с воден разтвор с въглеродни нанотръбички. Част от паяците започнали да плетат доста по-слаба паяжина след експеримента, но друга част започнала да плете доста по-здрави от обичайните нишки.

По-нататъшни експерименти показали, че най-здравата нишка се произвежда от паяци, които преди това са били обработени с въглеродни нанотръбички. При тях секретираната от жлезите им нишка била около 3.5 пъти по здрава от тази на събратята им, които не били подлагани на въздействие.

Сега учените са изправени пред още по-голямо предизвикателство – да обяснят как точно графенът подсилва структурата на паяжината. Според Никола Пюньо, който е ръководил експеримента, най-вероятно въглеродът се интегрира в структурата на нишката, а не просто я покрива отвън.

Тепърва предстои да се намери подходящо приложение на откритата от италианските учени графенова паяжина. Авторите на изследването смятат, че паяците са способни да изтъкат графенова паяжина, достатъчно яка да улови самолет, попаднал в екстремна или катастрофална ситуация.


  (0)   Коментар