Учените със сензационно откритие: Континентите не са 7, а 8!

В началото на тази година бе потвърдено съществуването на осми континент - Зеландия. През изминалата седмица екип изследователи се върнаха от експедицията си, за да разкрият тайните на изгубената земя.

В учебниците пише, че на Земята има 7 континента. Вече трябва да добавим и Зеландия. Площта му е 4,9 млн. кв. км. и 94% от нея са под вода.

Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония. Вече е потвърдено, че Зеландия отговаря на четирите критерия за континент - сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали - вулканични, метаморфни и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани. 


Каква обаче  е причината сушата да бъде погълната? 

Учените, които изследваха Зеландия, разкриват, че са взети множество проби от повърхността му. Открити са и древни фосили, които пък потвърждават теорията, че земята на Зеландия не е била толкова дълбоко под вода винаги. Всъщност, част от флората и фауната ѝ са успели да "мигрират" към Австралия. Преди около 80 милиона години обаче, мощни земетресения и вулканични изригвания са способствали за потапянето на континента. 

Като са пробили сонда в дъното на океана на дълбочина от 1219 м, учените са успели да съберат голямо количество седиментни проби, които ще ни разкрият и останалите тайни на геологическите процеси, които са протичали в региона преди 80 млн.години.


  (0)   Коментар