За туристи: 9 странни забрани по света

Когато пътуваме по света, рядко се интересуваме от законите на различните страни. А понякога познаването им може да предотврати множество недоразумения и неприятни ситуации.

Още повече, че някои закони са толкова необичайни, че дори не можем да повярваме, че са възможни, разказва сайтът AdMe.ru и представя 8 неща, които туристите е по-добре да знаят за местните нрави.

Не яжте бисквити на Коледа

През 1644 г. Оливър Кромуел забранил във Великобритания да се празнува Коледа, понеже го смятал за безнравствен обичай. Официално били забранени повечето атрибути на празника, включително сладките пайове и празничните бисквити в деня на Коледа.

И до момента законът на Кромуел не е отменен, така че официално извършвате престъпление, ако се тъпчете с бисквити на Коледа.

Не пипайте китовете с ръце

Това е още един странен британски закон. Смята се, че китовете, делфините и други морски бозайници, плуващи на разстояние до 3 мили от крайбрежието на Обединеното кралство, са собственост на кралицата. Затова, ако случайно срещнете такъв екземпляр край бреговете на Англия, не посягайте с ръка, незаконно е.

Не спасявайте давещия се

Загадъчният източен манталитет не може да не се отрази и на законите. Така в Китай законът гласи, че е забранено да спасявате давещия се. Правилото е свързано с източната философия, според която да се намесваш в съдбата на човека е неморално. Има и критици,  които настояват, че с този закон властите са се опитвали да намалят броя на населението, който е надхвърлил всички норми и заради който досторо бе забранено на семействата да имат повече от 1 дете.

Не се целувайте на гарата

Този закон е в сила във Франция и във Великобритания. Той забранява на влюбените да се целуват на пероните на жп гарите.

За пръв път законът е въведен през 1910 г. във Франция. По онова време влаковете често закъснявали заради двойки, които не спирали да се целуват на сбогуване. И така властите взели мерки срещу неспазването на графика и направили специални зони за целуване, далече от пероните.

Не хранете гълъбите

Къде? Разбира се, в Италия. На много места по света си е в реда на нещата да откъснеш залък и да нахраниш гълъбите. Не и във Венеция, където за такова поведение задължително ще бъдете глобени. Властите са въвели закона, за да спасят великолепните скулптури и паметници на архитектурата от птичите набези.

Шоколадовите яйца са забранени

Още от появата на знаменитите шоколадови яйца, те са забранени за продажба на цялата територия на САЩ. Причината е възможна опасност за децата. Според властите малко дете може случайно да се задави с дребните детайли от играчката, скрита във вътрешността на яйцето.

През 2013 г. американците най-после успяха да видят шоколадово яйце, след като властите разрешиха продажбата, но при услови, че играчката в него ще е цяла, а не на части.

Не можете да платите само с 1 монета

В Канада не можете просто да счупите касичката с 10-годишни спестявания и да си купите нещо с монета. Законът, приет през 1985 г., забранява разплащането със само една монета, ако стойността на покупката е над 10 канадски долара.

Не забравяйте за празника на жена ви

Самоа е независима държава в Океания, известна с необичайните си закони. Един от тях гласи, че мъжът няма право да забравя рождения ден на жена си. Но ако все пак го забрави, съдът ще го задължи да плати глоба, която ще предаде в пълен размер на съпругата му.

Не стъпвайте върху пари

В Тайланд трябва да си гледате в краката, докато се разхождате сред екзотични гледки. Незаконно е да настъпвате монети и банкноти, на които са изобразени особено почитани тайландци.


  (0)   Коментар