Биткойн ... и има ли той почва у нас

Биткойн е първата в историята на човечеството технология, която е по-силна от държавите и централизираните власти. И това е заради принципите, по които се създава и управлява и които хората възприемат за справедливи и общи за целия свят.

Валутата на бъдещето?!

След разбиването на престъпна група хакнала софтуера на „Агенция Митници“ през май т.г., българската държава сложи ръка върху 213 519 биткойна. Тогава те струваха 852 милиона лв. За три месеца сумата се е удвоила и ако държавата продаде биткойните днес, вече ще прибере 1,49 милиарда лева. Ако виртуалната валута нараства със същото темпо до края на годината ще бъде запълнена липсата от КТБ, а до средата на другата година ще има пари за магистрала „Хемус“.След новината за конфискуваните биткойни от Българската Биткойн Асоциация отбелязаха, че България вече държи 1% от световните запаси на виртуалната валута.За съжаление този удар на българските правоохранителни органи не стана световна новина, за разлика от затварянето на платформата Silk Road от ФБР. Тогава американската агенция конфискува по малко от 200 000 BTC. 


Биткойн е първата в историята на човечеството технология, която е по-силна от държавите и централизираните власти. И това е заради принципите, по които се създава и управлява и които хората възприемат за справедливи и общи за целия свят.Правителствата са против биткойна защото им взема въздуха – не могат да си печатат пари. Абсурд е да се съюзяват. Абсурд е да забраняват. 

Дори в Китай – властта е централизирана, неконтролируема, с огромни парични резерви, а и една трета от миньорите (компютри, които добиват биткойни б.ред) са там, както и да се противопоставят – са безсилни. Мао Цзедун е избил 50 милиона китайци, но вече времената са други. Каквато и глупост да измислят, дори и смъртни наказания, не могат да свалят цената на биткойна с повече от 20 – 30 %, временно. Не могат да са срещу целия свят или да се затворят в черупка. Ако пък почнат да купуват в големи количества биткойни, то цената бързо и драстично ще скочи ….Китайските хора не само готвят хубави манджи, те работят, произвеждат много … включително и пари – генерират една трета от биткойните и поддържат значима част от цялата разпределена мрежа. 

Китай е най-големият пазар на криптовалути. А Лондон е най-големият финансов пазар на традиционните валути.В Швейцария автоматите за билети за железниците работят и с биткойни и всеки може да си купи. Там вече приемат плащания с биткойни за административни услуги. Не е масово още, но е сложено началото. Управителят на швейцарската централна банка обяви, че технологията е преобърнала цялата финансова система с главата надолу.Швейцарското правителство не се страхува от криптовалутите защото са прозорливи и сериозни. Не печатат инфлационни франкове, не се лакомят за дребни суми и гледат в бъдещето, а не назад. Служат на избирателите си… Все референдуми правят.

Японците – пазарът им е в гените.Още в 17-ти век са изследвали пазарите и поведението на участниците. Още оттогава имат система за графично описване на цените – японски свещи. С тях предвиждат посоката на движение на цените. Триста години по-късно останалата част на света ги приема и използва. В Япония изчисляват, че крипто-пазарът там ще достигне 1 трилион йени за няколко години и затова финансови, технологични и други конгломерати са в надпревара да се включат в играта. Хеджират резервите си с криптовалути, създават борси… Японското правителство не пречи на прогреса и дава пример на света – прие биткойна официално и създава правила…. Не са дребнави и страхливи, а мислещи хора. Тежат си на мястото.

Ето блиц-поглед на пазара на 18 август 2017 г. Цената за един биткойн усреднено е 4279 долара, а на различните пазари (за сравнение) преизчислена в американски долар е:Аржентина – 4707 – защото е най-голяма инфлацията на аржентинското песоВеликобритания – 4629 – заради несигурността на лирата от БрекзитБразилия – 4500 – инфлация на бразилския реал и неустойчиво правителствоКитай – 4498 – имат юани и долари бол, и знаят как да ги умножаватКанада – 4491 – търсят независимост от американския доларЯпония – 4200 – най-ниска инфлация на йената и най-вярват на държавата сиЛогиката е желязна.

Хората не знаят за какво става дума – 70 – 80% въобще не са чували думата биткойн … .Но през 1980 година хората не бяха чували за компютри, 2000 г. – не знаеха какво е интернет …

– Криптопарите са най-добрият начин за съхраняване и обменяне на стойност, за честна търговия, за спасяване от данъци и такси, за анонимност, за улесняване на живота …

.– Пазарът ще наложи една единствена валута за съхраняване и размяна на стойност – биткойн. Не може да са две и днес никоя друга няма шанс.

– Блокчейн реално е многостранно счетоводство с утвърждаване на транзакциите от цялата съвкупност от машини без никаква човешка намеса. Правилата, по които работи, са ясни и общоприети. А машините са неподкупни и не пият ракия.Австралиецът Крейг Райт е автор и водещ на проекта биткойн. Използвал е псевдоним – Сатоши Накамото – японски философ от 17-ти век. Псевдонимът е, за да се опази, но след като произведението му (биткойн) стана непобедимо – се яви пред обществото. Авторите са си създали първите един милион биткойна и ги пазят за себе си – честно, принципно и скромно. С тези 4,7 процента не могат да командват мрежата. Мрежата вече е пълнолетна и се управлява сама. Кодът е отворен, вижда се от всички (които могат да виждат) и няма тайни вратички, няма пробойни. И абсолютно никой не може да го промени без съгласието на цялото биткойн-общество. И създателите – също.Животът е динамичен, появяват се проблеми – предлагат се решения и ако има някакво съгласие се приемат промени. Ако има разногласия – всеки има възможност да избира по кой път да тръгне. На разделянето му казват вилица – стават две валути и се развиват самостоятелно. С времето се вижда резултатът. По-често – който се отцепи от мнозинството – губи (ефект на мрежата).

– Цялата система от възли, мрежи, машини, портфейли заедно с шифрованите данни (вериги от блокове), копачи и хората, които стоят зад тях, я наричат Екосистема Биткойн. Устойчива, прогресивна, саморазвиваща се. Огромна.

– Япония, Швейцария, Великобритания, Австралия … приеха криптовалутите, САЩ, Европа – също, но половинчато, Китай и Русия ги забраниха, но после им дойде акъла в главите и сега „мислят“ хватки … И Сталин е избил 40 милиона руснаци, но колелото се върти, отварят се към света. Колкото и да са войнствени сега светът е едно село и всички клюки се виждат и чуват. Другите държави се снишават и изчакват, за да видят какво ще стане.

– Много банки и всякакви финансови институции работят с криптовалути.

– Държавите и бюрократите ще видят, че нямат избор и ще приемат криптопарите, пак с цел да скубят данъци и такси и да държат под контрол населението си.

– Олигарси, султани и всякакви далавераджии и бандити се възползват от криптовалути, за да скриват следи, да съхраняват, да обменят и да пренасят стойност, несравнимо по-лесно отколкото чрез злато.– И без биткойн, в дълбокия уеб (DarkWeb) си съществува скрита банкова система, обслужваща сивата икономика и терористи – криптовалутите не са оправдание.

– Държавите имат грижата да превъзпитават разбойниците. Разузнаванията следят под око паричните потоци. Криптопарите не ги лишават от тази възможност, стига да имат знанията.

– Всички транзакции назад в блокверигата могат да се проследяват и би трябвало да са валидни доказателства в съда.– При всяко легитимиране (приемане) от държави и корпорации … цената скача нагоре.

– При всякакви кризи – потърпевшите търсят да се спасяват в биткойни. Аржентина, Индия…– Когато тълпата се юрне да купува биткойни – цената литва нагоре.

– Прогнози – всякакви, но никоя не предвижда крах на биткойна. Постоянно се пускат разни фалшиви новини, за да се манипулира пазара. Но това си е редовен трик, на всички пазари.– Има вероятност някоя нова технология да измести биткойна, но засега – няма.

– Понастоящем има проблеми с бързината на обслужването заради принципа на утвърждаването от всички на всеки 10 минути … Поради големия обем транзакции се налага да се изчакват на опашка и да се изпълнят в следващите 5 -6 блока, т.е. случва се потвърждението да стане след няколко часа … Болест на растежа. Но вече има много варианти за моментални разплащания чрез други криптовалути, обвързани към биткойна. Кодът е отворен и проблемът ще бъде решен. Само победителят още не е известен.Основателят на компанията за антивирусни продукти McAfee се обзалага, че цената на биткойн може да удари умопорачителните 500 хил. щатски долара в рамките на следващите три години. Той казва: приказките, че биткойн е балон са абсурд. Блокверигата е толкова революционно решение колкото откриването на земеделието от човечеството …Други, доказали се инвеститори, бизнесмени, програмисти, математици, мислещи хора, със сериозни аргументи предвиждат цена 100 хиляди долара до 2019 – 2021 година.Блокчейн технологията (не биткойна) се внедрява в най-разнообразни технологични, регистратурни, договорни приложения, дори без връзка с криптовалути. Дава предимство да е устойчива системата, надеждно да се валидират дейности или състояния или договори, има проекти за организиране на избори, референдуми …Частните блокчейни, разработвани от банките с цел премахване на посредници в операциите между тях, имат един основен проблем – нямат единица мярка с реална стойност по света (електронен токен, жетон). А такъв токен им е необходим, за да гарантира обмяната на активите в частните блокчейни без нуждата от посредник. Доларът не става защото е надут, волатилен и зависим от FED – федералния резерв. А FED, колкото и да са умни, все пак искат да живеят… и гледната им точка е друга.Единственият такъв токен с реална стойност за момента е този на биткойн и цивилизацията ни тепърва започва да оценява експоненциално растящата сила на ефекта на мрежата. Той се оказва толкова силен, че първият постигнал го – не оставя шанс на никой друг претендент. Google+ не може да бие Facebook, Скайп не си дава първенството в комуникациите. Който човек иска да общува – не ще в малката мрежа, иска в голямата.Недостатък на всички други блокчейн проекти е, че са или централизирани или недостатъчно разпределени – не са общоприети, а са немощни и уязвими. Могат да бъдат съборени от външни или от вътрешни сили.

Фундаменти на биткойна:

– Най-голямата изчислителна мощ на машините – хиляди пъти повече от на IBM, Google, Apple, Microsoft и други и на всички правителства и държави взети заедно

– Устойчив на всичко – стотици хиляди независими възли (разпределена база данни) – под земята, из океаните, в космоса, сигурно и на луната ще създадат, т.е. цялата Земя да гръмне – койните ще останат, който е жив – ще ги ползва (ако притежава).

– Най-хитрите, умни и прогресивни хора в общност с ясни правила и всички с общ интерес – непобедими и независими. В първите 9 години на бясно развитие биткойн-обществото се справи със всички проблеми. В следващите месеци ще бъде решен и проблема със скоростта.

– Гарантирана дефлация – максималният брой на биткойните ще е 21 млн. броя до 2140 година. Сега са произведени 16,5 млн., делими са на много дребни сатошита т.е. няма пречка да вършат работа за ежедневни нужди. И вършат – купуват се имоти, билети, пици, сладоледи…. Само още година за да се избистрят технологиите и да се появят оператори за карти и още една – за да стане масово …Производителите на чипове и специализирани компютри Intel, AMD, nVidia … не смогват да задоволят пазара за изчислителна мощ.– Непробиваема защита. Сложността на криптиране расте по-бързо от производителността на машините.

– Отворен към нови крипто-приложения за всякакви нужди (сега са 850 вида).

– Алтернативните койни са по-модерни, по-ефективни и по-удобни за мнооого различни приложения, но няма универсален и общоприет измерител на стойност както биткойна

.– От алтернативните криптопари има и балони, има и фалшиви, има и схеми Понзи.

– Няма друга нито валута, нито борса, нито технология, която да не се ръководи от конкретни хора и да е напълно независима от централен орган. А живите хора имат инстинкти, най-вече – алчност.

Опасности:

– Крадци чрез реклами или лъжливи линкове правят фишинг-атака и прибират пари от портфейлите. Ако потребителят цъкне на такъв линк – го препращат към лъжлив сайт, който външно изглежда точно както сайта на портфейла – крадат паролата и сертификата и за част от секундата опразват сметката.

– Възможна е и масирана DNS атака. Правят я за да блокират или забавят достъпа на клиентите до борсите и между борсите. И през тези части от секундата или пазаруват голямо количество на добра цена или обират стоп-лосовете на търговците.

– Правени са DDoS атаки на борси (не на портфейли) за да не могат да обслужват клиентите си навреме и така манипулират цените.

– Преди четвърти юли 2017 някой организира далавера – пуснаха в най-авторитетни медии лъжливи съобщения за срив на биткойна. Но ги пуснаха вечерта след като са затворени американските борси и следваха три дена почивка. Последва тридневна паника и особено на източните азиатски пазари предлагането на биткойни нарастна и цената падна. Така, този Някой си напазарува евтини койни преди да отворят американските борси.Не са страшни тия спадания на цената – те са в рамките на проценти (януари – 20%, август – 16 %), а скоковете нагоре са с по 30 – 40 %. От същия порядък са и корекциите при другите валути. Само след година – две пазарната капитализация на криптовалутите ще бъде един трилион долара. И все по-малко ще могат да влияят на цената разни държави, събития или организации. Всички ще се равняват по биткойна.

– Измамите при криптовалутите сега се класифицират в четири групи – фишинг-атаки, експлойти, хакове и понзи-схеми. Предпазване:При всяко влизане в портфейл (Blockchain.info или други), борси, търговци …:

– пишете адреса ръчно или го проверявайте буква по буква (да не е подменен),– проверявайте сертификата горе в лентата на браузъра (https),– добавете двоен фактор на авторизация (2FA),– инсталирайте си в браузъра приставка – напр. WOT – Web Of Trust. Тя ни показва репутацията на сайтовете – кои сайтове са доверени (trusted) и кои – не. Ако ни преметнат нанякъде (на ненадежден лъжлив сайт) – WOT веднага показва с червено предупреждение,– ползвайте надежден антивирусен софтуер,– не съхранявайте паролrтe си в браузърите,– настройте компютъра и операционната система стриктно.Цените по борсите изпреварват събитията. По–точно прогнозират от синоптици. Познаха за Брекзит, за Тръмп, за Макрон…. колкото и неочаквано да беше.


  (1)   Коментар

Ale-x-ander 9 months ago

КАКА знае и разбира от всичко, напук на душманите!

KAKA 9 months ago

Ale-x-ander Хаха, трябва да се развиваме :-*